7/13
  • Pages
  • Editions

Leerlingenzorg

We willen dat uw kind zich op Evangelisch IKC Eden kan ontwikkelen tot een sterke persoonlijkheid, vol zelfvertrouwen en kennis van de eigen kwaliteiten.

Wij geven met elkaar invulling aan passend onderwijs door de ‘1 stap verder met de 1-zorgroute’ en ‘passend verbinden’. De leerkracht in de groep werkt handelingsgericht met groepsoverzichten en groepsplannen. Uitgangspunt is de onderwijsbehoefte van de leerling. Op basis daarvan worden subgroepen gemaakt.

Het groepsniveau, het schoolniveau en het bovenschools (regionaal) niveau worden aan elkaar gekoppeld. Vanuit alle niveaus wordt er gekeken wat een kind nodig heeft om zich goed te kunnen ontwikkelen. De intern begeleider (IB) organiseert leerling- en groepsbesprekingen die gericht zijn op het waarborgen van de zorg op school. Evangelisch IKC Eden heeft een zorgplan. Ouders mogen dit plan op school doorlezen.

Basiszorg

Wij vinden dat alle leerlingen aandacht verdienen. Wat heeft een kind nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen? We gaan hierbij uit van de ‘mogelijkheden en talenten’ van het kind.

Passend verbinden

Passend verbinden is gericht op het verbinden van ons onderwijs met externe deskundigen zoals het SWV Passend Onderwijs Dordrecht in de persoon van de BPO-er (begeleider passend onderwijs), de orthopedagoog van het SWV en de contactpersoon bij Het Loket, het Ondersteuningsteam, het Schoolmaatschappelijk Werk en het SWT (sociaal wijkteam).

Onze basiszorg is gericht op het ondersteunen en versterken van het handelingsgericht werken van de leerkracht. Daarnaast heeft de school basisarrangementen vormgegeven voor kinderen met specifieke onderwijsbehoeften zoals: dyslexie, tweetaligheid en (hoog)begaafdheid. Een basisarrangement is een handleiding voor de leerkracht in de klas. Hierin staat precies beschreven wat het kind nodig heeft en hoe deze zorg vormgegeven kan worden in de klas.

Praktijk

Binnen de zorg staat het kind centraal. We willen dat uw kind zich op Evangelisch IKC Eden kan ontwikkelen tot een sterke persoonlijkheid, vol zelfvertrouwen en kennis van de eigen kwaliteiten. Als ouders en school willen we functioneren als één team dat uw kind helpt op weg naar volwassenheid. Daarom is er structureel overleg met ouders om samen op te trekken. De zorg die uw kind nodig heeft worden als interventies genoteerd in onze groepsplannen. Dit kan bijvoorbeeld een aanpassing zijn in de leerstof of de leertijd of extra oefening voor thuis.

Wanneer interventies niet de gewenste groei bij een kind creëren zal de leerkracht een handelingsplan opstellen in ons leerlingvolgsysteem ParnasSys of de begeleiding vermelden binnen het groepsplan. Door middel van het houden van een kindgesprek krijgt de leerkracht inzicht in wat het kind nodig heeft. Ouders worden op de hoogte gesteld wanneer er een handelingsplan of een intensiever handelingsplan (Ontwikkelings Profiel Plan; OPP) wordt opgesteld.

Inzet van expertise

Wanneer er ondanks alle extra ondersteuning geen gewenste groei bij het kind zichtbaar wordt, wordt de intern begeleider (IB-er) geraadpleegd. De IB-er ondersteunt en adviseert de leerkracht in het proces van het vormgeven van de juiste zorg die het kind nodig heeft. Wanneer er specialistische kennis of externe expertise nodig is, kan er advies en ondersteuning aangevraagd worden bij de BPO-er en de orthopedagoog die vanuit het Samenwerkingsverband aan de school verbonden zijn. Inzet van externe expertise in de vorm van een groepsarrangement of een individueel arrangement wordt door de IB-er aangevraagd bij en toegekend door het Loket.

Daarnaast kan ook het Schoolmaatschappelijk Werk een belangrijke rol vervullen en op verschillende manieren worden ingezet. Voor individuele gesprekken als er bijvoorbeeld sprake is van scheiding, rouwverwerking of pesten. Voor groepstrainingen op het gebied van sociale vaardigheden en faalangst . Onze aandachtsfunctionaris draagt zorg voor het goed doorlopen van de meldcode. Deze meldcode wordt gevolgd wanneer er zorg is op het gebied van de veiligheid van een kind.

Het Ondersteuningsteam (OT)

Een groepsleerkracht kan een leerling aandragen bij het ondersteuningsteam, wanneer planmatig (op schrift gesteld) is gewerkt aan ondersteuning en deze onvoldoende effect heeft. Voor aanmelding dienen ouders schriftelijk toestemming te geven. Het OT bestaat uit orthopedagoog SWV, schoolmaatschappelijk werker, schoolarts, IB-er en waar mogelijk en/of wenselijk leerkracht en/of ouders.

Leerlingvolgsysteem

Door regelmatig observeren en afnemen van toetsen brengen we de ontwikkeling van de kinderen in kaart. Hierdoor is het mogelijk in een vroegtijdig stadium problemen te signaleren en kunnen de leerkrachten hun aandacht voor het kind hierop afstemmen. Datzelfde geldt voor kinderen die tot meer dan gemiddelde prestaties in staat zijn. Het leerlingvolgsysteem biedt de mogelijkheid voor elk kind onderwijs op maat te verschaffen. We maken daarbij gebruik van onderstaande methoden.

Samenwerkingsverband Dordrecht

Zorg voor de kinderen wordt in de nieuwste wetgeving georganiseerd naar het begrip van ‘Passend onderwijs’. Evangelisch IKC Eden werkt daartoe samen met veel andere scholen in Dordrecht in het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Dordrecht. De zorg die onze school levert sluit aan bij het gezamenlijke zorgplan van dit samenwerkingsverband.

Meer informatie op de website van SWV.